Estadisticas

22 de desembre 2005

Per qui no coneixi Moià, aquí un article que alhora s'ha publicat a www.wikipedia.org

Moià és un poble de 5.000 habitants (2005) situat a la comarca del Bages i a 55km de Barcelona.
Viu del comerç, la indústria tèxtil, alimentació, conreu i porcí. A mes de molta altra gent que treballa fora del poble. Ha estat un dels pobles amb major índex de llicenciats per habitant.

Darrerament es percep un creixement de la població (en part també per la immigració de països llatins i de l'est Europeu) i l'encariment dels preus de les vivendes acompanyat d'un deteriorament de la qualitat "rural" de vida de la qual el poble havia gaudit. Per l'estiu, la població es triplica.
Històricament recodar el GranHotel i casino clandestí que tots els estius atreia a les families burgeses de mitjans del segle XX, que trobàven el clima de Moià idoni per passar un estiu poc calorós.
L'actual alcalde és el senyor Josep Montràs.

Alguns personatges destacables de l'actualitat:
El pintors i escultors LLuís Graners i Salvador Altariba. O el músic contemporani Quim Vila. El dibuixant Picanyol... i tots els moianesos i les moianeses que dia a dia treballem per conservar un poble que mantingui la pau i la harmonia. Frases de Lluís Graners:
"Moià és molt Moià" o "Moià és maco".

Destacar l'esglèsia, la casa natal de Rafael Casanova i el parc municipal... és clar no es pot reduïr o simplificar tot el poble en tres llocs.

El llegat més important és, però, la riquesa de camins i muntanyes (inclòs l'embassament del Molí Nou)... paratges que envolten al poble. Sort tenim que la C-59 es troba en pèssim estat i encara vivim una mica apartats de la "civilització destructora" (opinió personal).

En definitiva... Moià, és molt Moià.
[article sense copyright]

3 Comments:

At 4:15 p. m., Anonymous Anònim said...

Vet aquí una altra frase típica de Moià: "Si ens perdem, ens trobem a Moià!"
;)

 
At 4:18 p. m., Anonymous Anònim said...

Una descripció molt encertada... x) quan no s'hi està és quan més el trobes a faltar i t'adones de que moià és molt moià , únic i irrepetible :_)

 
At 8:57 a. m., Anonymous Anònim said...

una frase que tambe sento a vegades:
MOIA APESTA

si es refereixen a quan aboquen adobs, pude, en aquest context, si que tenen rao

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home